In tijdschriften en op het Internet verschijnen jaarlijks een groot aantal nieuwe bindpatronen. Nochtans komen er geen insectensoorten bij, het tegendeel is eerder waar. Vele nieuwe bindpatronen zijn varianten van oude zonder veel meerwaarde. Vooral beginnende vliegvissers en/of -binders hebben problemen met dat enorme aanbod aan informatie. Het is niet eenvoudig daar het meest bruikbare voor je eigen visserij uit te halen.

Als beginner is het belangrijk kennis te verzamelen over wat forellen en vlagzalmen eten en vooral ook aan het water leren observeren wat er op jou visdag voor de vis te eten valt. Als je daarbij ook weet wat elke vlieg in je doos voorstelt dan wordt de kans op succes veel groter.

Ik ga er hier een aantal vliegen voorstellen die vrij universeel inzetbaar zijn en als start kunnen dienen. Het zijn meestal geen exacte nabootsingen van welbepaalde insecten maar groepspatronen met een breed inzetbereik. Zelfs met dertig jaar vis- en bindervaring gebruik ik ze nog zeer vaak. Elke vliegvisser evolueert stilaan naar persoonlijke voorkeurvliegen, misschien zitten er hier enkele tussen voor je eigen toekomstige top-10.

Kijk eerst goed wat er rondvliegt of uitkomt, draai enkele stenen om en kijk welke nimfjes er zitten en open dan pas je vliegendoos en….goede vangst.

Jos CumpsFrank Sawyer flyfishingclub