Hengels

Afma 6, 7, 8 zijn de meest gebruikte reservoir hengels. Je kan natuurlijk altijd lichter of zwaarder gaan naargelang je dat zelf verkiest. Je kan ook met elke vliegenhengel op reservoir een vis vangen, best wel met een lengte van 9 a 10 voet voor het makkelijker werpen.

Vliegenlijnen

Vliegenlijnen zijn er in alle klassen, gewichten en soorten en je kan daar zover in gaan als je zelf wil maar wij houden het bij de 3 basis wf(weight forward)- lijnen waarmee je op elk reservoir wel mee uit de voeten kan.

floating lijnen

Drijvende lijnen om op het wateroppervlak met droge vliegen te vissen of net onder het wateroppervlak met buzzers, nymphen of streamers.

intermediate en/of sinktip lijnen

Intermediate zijn traag zinkende lijnen om in de bovenste waterlagen te vissen net onder de oppervlakte of eventueel iets dieper door de vliegenlijn langer te laten afzinken. Sinktip lijnen kunnen voor hetzelfde doel ingezet worden. Het enige verschil is dat bij deze lijnen alleen het voorste gedeelte van de vliegenlijn (3 m – 6 m – 9 m) zinkt en de rest van de lijn drijvend is. Deze lijnen worden meestal gebruikt voor het vissen met streamers en nymphen.

full sink of snel zinkende lijnen

Deze lijnen zinken over de volledige lengte en ook sneller dan intermediate lijnen. Ze worden dus gebruikt om diep te vissen tegen de bodem met streamers of boobies. Zulke lijnen worden ook wel “DI” lijnen genoemd (dive) en ze kunnen gaan van DI 2 tot DI 8. Het cijfer achter de DI duidt de zinksnelheid van de lijn aan in “inches”. Eén inch = +/- 2,5 cm. Bijvoorbeeld: een DI 2 lijn zinkt 5 cm per seconde, een DI 4 zinkt 10 cm per seconde en een DI 8 zinkt 20 cm per seconde. Des te sneller een vliegenlijn zinkt, des te zwaarder ze is. Zo is het werpen met een DI 8 veel moeilijker dan met een DI 2.

Leaders

Kleine tip: maak je leaders niet te lang en te ingewikkeld, anders breng je jezelf in de problemen.

Bram MorrisFrank Sawyer flyfishingclub

Je kan natuurlijk gekochte tapse leaders gebruiken indien je dat wenst maar ik vind het bij deze visserij overbodig. Ik hou het meestel bij gewone nylon tussen de 0,16 en de 0,23/00 mm. Ik neem meestal 2 of 3 stukken nylon. De lengte van elk stuk is gelijk aan de afstand tussen mijn handen bij zijwaarts geheven armen. De stukken worden met elkaar verbonden doormiddel van een chirurgenknoop.

Knip het naar de punt gericht uiteinde niet af want dat gaan we gebruiken als “dropperlijntje” om een 2de of 3de vlieg aan te knopen. Zo kan je met meerdere vliegen vissen. Op de meeste reservoirs is het toegelaten om met maximum 3 vliegen te vissen maar ik hou het meestal bij 2 vliegen. Want des te langer de leader, des te meer je in de war kunt geraken. Ik vis alleen maar met drie vliegen als ik met buzzers vis. Met streamers en boobies hou ik het liever bij twee stuks.

De dikte van de nylon hangt af van de soort vliegen die je gaat gebruiken en natuurlijk ook van de kracht van de vissen. In reservoirs zitten meestal grotere en sterkere forellen dan die we gewoon zijn op rivier. Dus zeker niet dunner gaan dan 16/00 mm wanneer we vissen met buzzers of nymphen. In de meeste gevallen vis ik met 20 à 22/00 mm wanneer ik met streamers of boobies vis. Je kan natuurlijk ook verschillende dikten in één en dezelfde leader combineren. Bijvoorbeeld: een deel van 22/00 mm + een deel van 18/00 mm of een deel van 18/00 mm + een deel van 16/00 mm. Aan het dunste deel komt uiteraard de puntvlieg.

Vliegen

het is mogelijk om met elke vlieg op reservoir een vis te vangen maar wij gaan 3 basis vliegen vermelden die op elk reservoir inzetbaar zijn en waarmee je zeker succes zal boeken. Tip: vergeet niet creatief te zijn want dit zijn basis patronen maar je kan altijd variëren met haakgrote, kleuren, materiaal … maar maak het ook niet te gek!

Buzzers

Buzzers zijn imitaties van muggenlarven (dansmug) die op veel reservoirs voorkomen. Ze zijn dan ook een grote en belangrijke voedselbron voor onze forellen. Ze worden meestal statisch gevist ofwel langzaam binnen gehaald met “achtjes” aan een drijvende lijn. Indien men met meerdere buzzers vist bevestigt men de zwaarste buzzer aan de leaderpunt en de tweede en eventueel derde aan de dropperlijntjes. Bij het gebruik van 3 buzzers spreekt men dan in Groot-Brittanië van een “team of three “.

Men kan ook de “washing line” methode toepassen. Hier wordt de buzzer op de punt van de leader vervangen door een goed drijvende vlieg gevolgd door 1 of 2 zinkende buzzers. De puntvlieg kan een droge vlieg zijn of een booby. Op die mannier hou je de 2 buzzers net onder het waterppervlak.

Bij een derde manier van vissen met buzzers gebruikt men een “bung”. Een bung is een beetverklikker. Dat kan een klein dobbertje zijn die aan de leader bevestigd is, maar het kan ook een booby of een goed drijvende droge vlieg zijn. Ik persoonlijk vis met een booby als bung. Die vet ik in en bevestig hem aan e bovenste dropperlijn. Op de bovenste dropperlijn komt de minst zware buzzer gevolgd door de zwaarste op de leaderpunt. Het grote voordeel dat je hebt met een vlieg of booby als bung is dat je daaraan ook een vis kunt vangen. Op een dobber gaat dit niet en het gebeurt soms wel dat een nieuwsgierige forel aan je dobber komt knabbelen.

Buzzers kunnen van verschillende materialen gebonden worden en in diverse kleuren. Hieronder een voorbeeld.

  • Haak: gebogen haak(shrimp haak) of rechtstelige haak, maat 18 tot 10
  • Body: binddraad, kleur naar keuze maar meestal zwart, olive of rood
  • Ribbing: kan koper-, zilver- of gouddraad zijn; ook tinsel, gestripte pauwfiber (quill) …
  • Cheeks: meestal goose biots in de kleuren oranje, geel of groen maar tinsel in diverse kleuren kan ook
  • Afwerking: alles goed aflakken met nagellak, seconden lijm of uv lijm
Streamers

Als je met pas uitgezette forellen te maken hebt is het vissen met streamers zeker aan te raden. Streamers zijn geen echte imitaties maar dienen vooral om een aanbeet uit te lokken door de agressie van de forel aan te wakkeren. Sommige streamers kunnen wel een klein prooivisje imiteren en kunnen dan ook ingezet worden als de forel overschakelt naar prooivis. Maar in de meeste gevallen is het bij streamers ver te zoeken wat ze moeten voorstellen omwille van de felle kleurtjes. Streamers kunnen aan een drijvende lijn, een intermediate of een zinkende lijn gevist worden. Ze worden dan binnen gevist door te lijn binnen te strippen of door snelle achtjes te maken of zelfs door “rolly polly” uit te voeren. Rolly polly is een speciale hengeltechniek waarbij de vliegenlijn met beide handen snel wordt binnen gehaald terwijl de hengel onder de oksel wordt geklemd.

Bindpatronen van een streamer

  • Haak: Bijna elke rechtstelige haak is inzetbaar, maat 10 tot 6. Hou er wel rekening mee dat op sommige reservoirs niet alle haakmaten toegelaten zijn (international size)
  • Staart: In de meeste gevallen wordt marabou gebruikt in allemogelijke kleuren met eventueel wat glitterstripjes tussen of kleine zonkerstrips (konijn, nerts …)
  • Body: Hiervoor kunnen chenille, dubbing of hackels gebruikt worden
  • Kop: Je kan streamers verzwaren door middel van looddraad maar je kan ook gebruik maken van goudkopjes, tungstenkopjes of kettingoogjes.
Boobies

Net als streamers kunnen boobies in verschillende kleuren en maten gebonden worden. Het enige verschil is dat boobies drijven door middel van hun foam ogen. Ze kunnen gevist worden aan de oppervlakte als bung maar meestal worden ze ingezet om net boven de bodem te vissen met behulp van een snel zinkende lijn. In de meeste gevallen worden ze aan een korte leader met een dikte van 20/00 mm gevist. Ik vis ook soms met 2 boobies, een aan de leaderpunt en een aan een dropperlijntje.

Boobies kunnen ook gecombineerd worden met andere vliegen. Zo kan je bijvoorbeeld een “booby streamer” binden door i.p.v een parel als verzwaring te gebruiken er foam ogen op te bevestigen. Ook een “booby nymph” is mogelijk. Denk maar aan de crunsher booby of de booby diawl bach.

Bindpatronen voor een boobie:

  • Haak: Streamerhaken
  • Staart: Marabou, zonker …
  • Body: Chenille, dubbing, hackels …
  • Kop: Foam ogen (booby foam tube)

Zo! met deze informatie kom je al een heel eind verder aan de waterkant. Natuurlijk zijn er ondertussen zo veel technieken en vliegen maar met deze basis kennis zit je toch al in de startblokken van het reservoir vissen en ik hoop dat jullie er iets hebben van opgestoken. Ik het niet genoeg benadrukken, wees creatief want dat is net het leuke aan vliegvissen en maak gebruik van die vrijheid.