Vliegvissen op Madeira ?
Wie Madeira zegt denk in de eerste plaats aan het ‘bloemeneiland’, eiland van de eeuwige lente en natuurlijk de heerlijke wijn.Maar kan je er ook vliegvissen? Dat wou ik wel eens uitzoeken.
Ik was al eens eerder op Madeira geweest, niet met het idee om er te vissen en had toen opgemerkt dat er heel wat kleine riviertjes lopen, aan water geen gebrek daar. Ze hebben er ook een enorm uitgebreid netwerk van aquaducten of zogenaamde ‘levadas’. Deze werden aangelegd in de 16e eeuw door de Portugezen met Afrikaanse slaven. In totaal loopt er een netwerk van 2000 km over heel het eiland. Deze zijn nu erg populair bij wandelaars omdat ze een ideale manier vormen om het anders onherbergzame en prachtige binnenland te verkennen.
Op sommige plaatsen krioelde het van de regenboogforellen in deze kanaaltjes. Dit gaf me het idee dat er toch wel wat te vissen moest zijn.
Ik had dan ook het plan opgevat om in oktober van dit jaar opnieuw Madeira te bezoeken, dit keer mét de vliegenlat. Na wat opzoekwerk op internet bleek dat er welgeteld 1 bedrijf was dat gids diensten voor vliegvissers aanbiedt, met name Madtrout (Meer info, zie onder). Deze bleken bij navraag wat boven mijn budget te liggen en ik waagde het er dan ook op om het allemaal zelf uit te zoeken. Met wisselend succes zo bleek. De eerste rivier die ik gespot had met mijn internet research bleek kurkdroog te staan. Het nadeel aan de levadas is dat er veel water uit de rivieren wordt afgeleid. De tweede rivier, de Ribeira Da Janela, beloofde al wat meer. Voldoende water, interessant uitziende poelen, maar forel? Weinig tot geen tot mijn spijt.
Dan maar de bergen in. In het bergachtige binnenland ligt een dorpje dat ‘Curral das Freiras’ heet, ofwel Nonnendal. Zeer schilderachtig. Daar aangekomen stop ik voor een koffie en een kastanjegebakje, de plaatselijke specialiteit. Ik raak aan de praat met een jonge kerel die er regelmatig zelf vist. Hij wist me te vertellen dat de rivier die door het dorp loopt stikt van de forellen. Volg de rivier stroomop tot net buiten het dorp en probeer daar maar, drukt hij met op het hart.
Zoiets laat ik me geen twee keer zeggen natuurlijk. Wat volgde was wat mij betreft een super visdag. De eerste pool was veelbelovend. Relatief groot in verhouding tot de rivier en met een twintigtal forellen in verschillende maten.
Al snel volgde de ene vis na de andere. Allemaal klein maar de meesten wel prachtig gekleurd. Het zijn wilde regenboogforellen. Madeira is een van de weinige plaatsen buiten Noord Amerika waar regenbogen zich natuurlijk voortplanten.
Verder stroomopwaarts waren de pools nauwelijks een meter bij anderhalve meter, af en toe afgewisseld met een iets grotere pool. Maar zelfs uit de kleinste pools bleef vis komen. Hoe hoger hoe minder water tot de rivier plots verdween onder de rotsen.
Verder stroomafwaarts vond ik deze pool. Hier kwamen nog eens een vijftiental vissen uit. De lokale suikerriet boer wist me te vertellen dat de dorpsbewoners deze grote pools gebruiken als voorraad voor vis voor de pan. Ik nam geen vis mee dus geen probleem voor hem.
Een andere plaats waar nog te vissen valt is het dorpje Ribeiro Frio, waar je ook makkelijk je vergunning kan gaan kopen. (Meer info, zie onder)
Voor de rest zal je zelf moeten zoeken want andere goede visstekken heb ik niet gevonden. Is Madeira dus een droombestemming voor de vliegvisser? Beslist niet, maar als je toch gaat vergeet zeker je vliegvisgerief niet want zeg nu zelf, voor een vergunning van 2 Euro moet je het toch niet laten?
Tekst & foto's: Willem Verleysen
Praktische info:
Gidsen: http://madeiratroutfishing.com/
Vergunningen: Vergunning kunnen gekocht worden in een van de vele ‘Postos Florestais’ en kosten welgeteld €2,- voor een tijdelijke vergunning voor toeristen:Vergunningen
Uitrusting: Hengel en lijn: 7 tot 8 voet voor een #3 lijn lijkt mij ideaal.
Mijn indruk was dat het nauwelijks uitmaakte wat je aanbond. Ze namen eender welke nimf. Droog heb ik enkel gevangen op een dun en een Griffith’s Gnat.
Een Waadpak is niet nodig in de meeste gevallen. Stevige stapschoenen komen zeker van pas. Gezien het formaat van de vissen kan je je landingsnet ook wel thuislaten.