Dijle snoek

Voor de roofvissers is het voorjaar meestal niet het beste jaargetijde, gezien er op de meeste openbare wateren, zowel in België als Nederland, een gesloten tijd van kracht is. Recent is er aan de Vlaamse visserijwetgeving het een en ander gewijzigd. Bij het aankopen van je nieuwe vergunning krijg je ook standaard een boekje om de wetgeving toe te lichten. Het instellen van een maximum maat voor sommige soorten en de volledige terugzetplicht voor snoek zijn zeker positieve maatregelen. Ook voor de vliegvissers is er goed nieuws, het is toegestaan om in de gesloten tijd te vissen mits het terugzetten van elke gevangen vis.

Zodoende trek ik er eind maart nog eens op uit om op de Dijle achter de snoeken aan te gaan. Stroomopwaarts van Leuven loopt deze rivier prachtig meanderend door het natuurgebied de Doode Bemde, ook een aanrader voor wie een mooie wandeling met vissen wil combineren. Vergeet echter je waadpak niet. Vissen doe ik vanaf de kant maar om de vis te landen moet je vaak het water in. Het zijn ook vaak de stekken die verder van het wandelpad afliggen die vis opbrengen dus netels en bramen zullen u deel zijn. Een mooie toegankelijke stek is deze aan het kasteel van Arenberg in Heverlee. Zowel hier als in de Doode Bemde kan het vissen niet altijd op begrip rekenen van andere natuurgebruikers. Ik blijf hier steeds rustig bij en als er mij gevraagd wordt te vertrekken, doe ik dit ook zonder discussie. Het imago van de visserij in het algemeen heeft geen nood aan negatieve publiciteit.

Zondag 20 maart kon ik mijn mooiste Dijle snoek tot nu toe vangen op de vliegenhengel. Een mooie snoekdame die volgens mij de meter overschreed en voor een prachtig gevecht zorgde. Bij het onthaken sloeg ze er ook in om mijn hand van wat gaatjes te voorzien, ieder op zijn beurt denk ik dan.

Hierbij enkele foto’s van vissen die op de Dijle gevangen zijn, een van hen had nog een half verteerde paling uit zijn bek steken. De Dijle is zeker geen dode rivier en ik kan het al onze clubleden aanraden om er eens een visdag te spenderen.